Nowy gracz na rynku mięsnym
Za kilka dni ma ruszyć produkcja w Zakładzie Uboju Trzody Chlewnej Pini Polonia w Kutnie. Pod względem mocy przerobowych będzie to największa rzeźnia w Polsce i trzecia w Europie. Zdolności ubojowe nowego zakładu sięgają 80 tys. sztuk tygodniowo. Właścicielem spółki jest Bresaole Pini, włoska firma mięsna, która ma już swój oddział na Węgrzech. 26 marca Spółdzielnia Rolników Wielkopolskich wzięła udział w oficjalnej prezentacji zakładu. Na spotkaniu władze zakładu przedstawiły w kilku zdaniach strategię rozwoju firmy i współpracy. Pierwszy ubój jest planowany na 19 kwietnia. Początkowo w ciągu doby ubojnia ma przerabiać 10 tys. sztuk (1000 szt. na godzinę). Według zapowiedzi włoskiego inwestora, firma planuje sprzedaż na poziomie 350-400 mln euro rocznie. Pini Polonia surowiec ma skupować przede wszystkim od polskich hodowców, chociaż nie wyklucza importu. Ubojnia planuje sprzedaż mięsa zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych. Wejście na rynek tak dużego gracza prawdopodobnie zaostrzy konkurencję w branży.