SRW Spółdzielnia Rolników Wielkopolskich

Produkcja i sprzedaż trzody chlewnej, doradztwo i szkolenia – grupa producentów rolnych

Mapa Strony |

Czy wiesz że?

20-08-2010


„Mokre żniwa” to większe zagrożenie mykotoksynami !!!

Skutki skarmianiem pasz zanieczyszczonych toksynami grzybowymi szczególnie widoczne są u trzody chlewnej i drobiu. Większość grzybów rozwija się w zakresie 15-30oC. Niepokojącymi symptomami zanieczyszczenia pasz dawkami mikotoksyn są: spadek apetytu, spowolnienie przyrostów wagowych. Przy wzroście toksycznej dawki , może u świń dojść do wystąpienia biegunki, przebarwienia oraz świądu skóry, a czasami nawet do zupełnej utraty apetytu i zaburzeń w rozrodzie. U loszek i loch: obrzęk i zaczerwienienie sromu, a w skrajnych przypadkach wypadnięcie pochwy i odbytu. Nawet niskie stężenie niektórych  toksyn w paszy prowadzą do zaburzeń w rozrodzie, w tym przede wszystkim do opóźnionego wystąpienia pierwszej rui, ciąży rzekomej, wczesnych poronień, rodzenia się słabych lub martwych prosiąt oraz noworodków z objawami wrodzonej rozkroczności, a także bezmleczności loch. Prosięta żywo urodzone rozwijają się wolniej, czego przyczyną są znajdujące się w mleku matki toksyny, w związku z tym rejestruje się zwiększone padnięcia prosiąt.

Aby zapobiec tym problemom naszym klientom proponujemy zastosować dodatek do pasz wiążący toksyny grzybowe i bakteryjne, produkty gnilne, gazy jelitowe, metale ciężkie o nazwie:


16-08-2010


Olej roślinny tak ale…..?

Efektywne żywienie trzody chlewnej wymaga precyzyjnego bilansowania energii w mieszankach. Wielu producentów ma problemy z uzyskaniem dobrej jakości dodatków energetycznych do pasz produkowanych w swoich gospodarstwach. Najczęściej stosowanym dodatkiem energetycznym jest olej roślinny (rzepakowy lub sojowy). Ich wartość energetyczna   jest bez zarzutów, ale nie bez znaczenia jest właściwy profil zawartych kwasów tłuszczowych, właściwy stosunek  nasyconych do nienasyconych kwasów i ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te wymagania spełnia

EVO – Extra Volue Oil, czyli odpowiednio dobrana mieszanina najwyższej jakości olejów: sojowego, rzepakowego, kokosowego, palmowego oraz oliwy z oliwek z dodatkiem glicerydów kwasu masłowego.

Unikalny skład tego produktu dba o prawidłową budowę i stan nabłonka jelitowego a co za tym idzie dobre wchłanianie składników pokarmowych i prawidłową pracę układu immunologicznego jelit.

Stosowanie EVO – Extra Value Oil to:

  • Wysoka strawność tłuszczu i poprawa wchłaniania witamin A, D, E i K
  • Stymulacja wzrostu
  • Wysoka jakość tusz odchowanych tuczników
  • Wysoka masa urodzeniowa prosiąt
  • Lepsze wykorzystanie pasz.

W tym dziale:

Napisz do nas

Używamy cookies w celu zbierania anonimowych statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce.